martes, 9 de diciembre de 2008

Caçador caçat

Aquests dies ha sortit publicat als mitjans de comunicació una curiosa notícia envers l'S.G.A.E. (Societat General d'Autors i Editors). Resulta que aquesta entitat amb gran ànim de lucre va infiltrar un detectiu en un restaurant on es realitzava una casament ja que aquest establiment negava a la societat la utilització de música a les cerimònies. Total que el detectiu va fer fotos, videos, etc, l'SGAE presenta la denúncia pertinent als Tribunals Ordinaris i el jutge dicta sentència: 20.000 euros que el Restaurant ha de pagar a la societat d'autors per la utilització fraudulenta de música en la cerimònia.
Però ara ve la part bona: els nuvis presenten una denúncia per violació al dret a la intimitat. El jutge torna a dictar sentència i li fa pagar a l'SGAE 30.000 euros als nuvis.
Balanç final: -10000 euros per l'SGAE + gastos del detectiu + gastos de gestió del procés. Realment sembla fet per Déu. I és també el clar exemple de que "la avaricia rompe el saco".
L'SGAE va ser una societat fundada amb bon esperit a l'inici. És lícit que un autor cobri si algú en treu benefici de la seva obra. Per exemple l'autor de "Mamma Mia" té dret a cobrar un percentatge del musical que s'està fent actualment ja que gràcies a la seva creació hi ha un empresari que ha fet negoci. O que les discoteques paguin un cànon, ja que sense la música una discoteca no podria existir. Però l'SGAE fa temps que intenta anar més enllà: cobrar als bars perquè ténen música ambiental posada, cobrar als jubilats per 2 hores de ball els diumenges, o cobrar a una coral que prou feina te per subsistir és moralment inacceptable. I en aquesta ocasió s'ha fet justícia.
L'SGAE en aquests moments s'està convertint en un monstre amb obsessió per cobrar-ho tot quan ells no són gens immaculats. Només cal investigar una mica qui era el delegat en aquesta zona fins fa uns 15 anys (els amics del ball de Calafell el coneixen força bé) per tenir una idea de com funciona tot plegat.

3 comentarios:

Anónimo dijo...

es nota que estan en crisis!! volen cobrar per tot, si no mira la policia, estan a la que salta amb multes, controls......un dia es podria fer un post d´això no??;D

Anónimo dijo...

I què m´en dius d´un dels caps visibles de l´Sgae (el nostre gran artista internacional Alejandro Sanz)? Per una banda lluitant contra el frau i la pirateria sent cara visible del cànon digital i per una altra banda, evandint capitals a paradisos fiscals per no pagar impostos a Espanya... sense comentaris.

El que sí que és cert, el que passa és que ha de ser molt difícil de controlar, és que l´autor de qualsevol obra intel.lectual, té drets sobre la mateixa, sobretot quan un tercer està fent negoci amb la seva obra (i ho diu la persona menys indicada, ho reconec, però és de llei que sigui així)

Què t'anava a dir dijo...

Aquests de l'Sgae són molt espavilats. Molts músics no en veuen ni cinc del que fan. l'SGae en el seu nom s'ho recapta per ells.