lunes, 29 de diciembre de 2008

El preu de la cultura

Aquest dissabte vaig estar al Teatre Nacional de Catalunya veien la novela adaptada a musical Aloma, de Merçè Rodoreda. La veritat es que va estar molt bé. L'adaptació de la novela (escrita el 1936 i revisada uns 30 ays després per la pròpia Rodoreda de manera que semblen a estones obres diferents) a teatre musical està molt ben trobada, ben arranjada, ben executada i, el que és més important, casa molt bé amb la novela. Hi ha música en directe de gran qualitat. Molt bon treball de'n Bozzo (Dagoll Dagom) i de'n Villalonga (compositor) sense en cap cas desmerèixer el treball d'actors i músics, sobretot de la Carme Sansa i del nen que fa de germà petit. Del tot recomenable que l'aneu a veure.

Ara bé, resulta extremadament car gaudir de la cultura en aquest païs. Entrades a 32 euros (es pot accedir a descomptes per a joves, estudiants, jubiltats, grups, abonaments, etc). Però el sol fet d'anar i trepitjar Barcelona es paga. L'entrada i la betzina no te la treu ningú per no parlar d'autopista, parking (si s'escau) i probable sopar (ni que sigui una queixelada) fa que per gaudir de 2 o 3 hores de cultura sigui ara mateix força car. Sovint dóna la sensació que és una sanció que la pròpia societat et fa pagar per gaudir i sortir de la rutina. I si no només cal veure que costa anar al futbol d'èlit, anar a concerts, comprar llibres o cd's o estudiar una carrera.

A veure si ara amb la reforma de la Lira tenim el teatre tan a l'abast com els concerts de l'Auditori, que són aprop, de qualitat i bé de preu si ho comparem amb els preus de la ciutat.

6 comentarios:

Gemma Urgell dijo...

Albert!
També vam anar a veure Aloma fa unes setmanes i ens va encantar. Però si, la cultura es paga molt cara i no només el teatre, els concerts, museus,... sino que el cine... déu n'hi do! Si, si no intentes buscar el dia de l'espectador, o el primer diumenge de mes o algun decompte rollo atrapalo o TRESC,... la cultura és cara... I, tens raó, els teatres més pròxims encara no estan massa preparats ni arreglats.

Anónimo dijo...

Hola Reka.

Això, com tot, depen amb què ho comparis. Anar a veure un Nàstic - Poli. Ejido val 35 €, un concert de qualsevol matadillo no baixa de 30 € (Excepte els Clau de Sol + DJ Candi que això ja s´en va de pressupost), així que si has gaudit del teatre, per 35 € em sembla un preu més que raonable.

Albert Recasens dijo...

Hola Candi:

Comparis amb el que comparis és car. Precisament he comentat que veure futbol o concerts no baixa de 30 euros, per tan car. I aquest preu s'incrementa perquè hem d'anar a ciutat i allà ja t'esperen! Si hagués valgut 32 euros i prou estaria bé, però 32 euros més 15 euros d'autopista més 15 euros de parquing més 15 euros de betzina més el soparet (ja que l'obra comença a les 21:30 algo has de menjar) fa que la cultura acabi sortint cara.

Què t'anava a dir dijo...

La cultura és cara i la lira no serà barata perquè té menys gent que fins ara. Primer que s'acabi que ja fa massa temps.

Anónimo dijo...

jo també crec que es car, però també s´ha de dir que hi ha exposicions gratuïtes o espectacles de poc cost...això si, la gasolina i el peatge no te´l treu ningú!

adrià dijo...

Tens raó. Per això jo sóc un àvid defensor del directe de la mateixa manera que sóc un defensor de les xarxes p2p per fer caure les fronteres. També crec que la compració amb el candi del futbol per mi no és encertada. A mi m'agraden els espectacles esportius, però no són culturals, ni serveixen per "educar". Crec que mica en mica es confon la cultura amb l'espectacle.