miércoles, 18 de febrero de 2009

Incompetència lleial o competencia deslleial.

Per si no estavem prou desemparats, desde fa uns anys els músics estem patint lo que tradicionalment es coneix com a competència deslleial però que a mi m'agrada més anomenar com a incompetència lleial. M'explico. Resulta que per culpa de la tecnologia mal aplicada ens trobem amb una sèrie de grups (en un 99,9% grups i orquestres de ball de saló) que es dediquen a anar pel circuit de sales , pobles i festes majors practicant l'engany, es a dir: fent un`play-back absoltut però enganyós. Fan veure que toquen el teclat, la guitarra o la bateria i en cap moment toquen ni una nota i a sobre tenen absolut desconeixement d'estudis musicals.
El més trist del cas és la majoritària acceptació del públic i la consequent acceptació i intrumisió d'aquests pirates en el panorama musical. Per això l'anomeno incompetència lleial, perquè qui ho practica és un incompetent però te el beneplàcit del públic i de la llei.
No critico el fet de que algú porti alguna part enregistrada: jo mateix amb Clau de Sol porto bateria i baix enregistrats, però tan els meus companys com jo fem la feina que ens toca: l'Encarnita cantant, i l'Oriol i jo tocant i cantant. En cap cas fem veure que toquem. Senzillament i com d'altres grups portem part de la música enregistrada sense amagar-nos (no portem ningú aguantant un baix o fent veure que toca la bateria) i som una opció per a festes que malauradament no poden accedir per raons de pressupost o d'espai a contractar un grup o orquestra completa. Som una opció més a escollir com quan algú vol anar a menjar a fora i pot triar menjar per 50 euros o per 10. Pot triar, però les dues opcions han de ser reals, segures i amb un mínim de qualitat. No seria lícit donar gat per llebre.
Doncs musicalment en el món del ball això està a l'ordre del dia. I no cal anar gaire lluny. Agafeu l'exepcional revista "La Fura", busqueu l'agenda de qualsevol dissabte i diumenge i la majoria de grups anunciats, sobretot a l'hivern, son mentiders musicals.
Hi ha professions que són propícies a l'intrusisme com per exemple la fotografia, n'hi ha d'altres que son exemples de coordinació (ningú pot exercir d'advocat sense carrera). Perquè en el món de la música no ens enganyin depen de que els músics fem pinya i que sobretot la gent no accepti ser estafada. Sort que la tendència i els coneixements de la gent jove fan que potser en un futur començi a desaparèixer.

6 comentarios:

Què t'anava a dir dijo...

És una pena, però es així. Un cd amb karaoke.

Anónimo dijo...

Una solució pot ser fer temes propis...

adrià

Albert Recasens dijo...

Adrià: som dels poquísims grups de ball de saló que fem temes propis i que fins i tot els hem editat en Cd. De la repercusió no cal ni parlar-ne perquè bàsicament no en va tenir, això que vam fer notes de premsa, presentació davant de més de 500 persones, etc. Però el públic del ball del saló que li agrada ser enganyada només valora les melodies ultraconegudes, que la cantant sigui jove i que es canvíi sovint de roba, que baixi de l'escenari i tonteries diverses.
Que hi farem

er-nest dijo...

albert, jo si vols vinc amb la guitarra a fer una mica l'impostor..a no ser que toquis el hey jude que aleshores encara fariem algo.jeje!
No, fora coñas.Tens tota la raó, hi ha moolt de listillo pel món que veu possibilitats de negoci a tot arreu..mira el bojan per exemple que el consideren futbolista..jurrr

Bruguers dijo...

Preguntes d'ignorant:
- quan els ajuntaments contracten un grup o solista (siguin mediàtics o no) demanen com cantaran?
- És pot obligar a "fer directe"?
- És pot negociar el preu en funció de la professionalitat?
El que és segur que la gent volem música bona, cançons conegudes i un llarg repertori. Això és molt complicat!!! i qui paga vol només que distreguis al personal i, sobretot, preu econòmic.
La Festa Major de Castelldefels és fataleta en quan a música.

Albert Recasens dijo...

Respostes d'ignorant:
- quan els ajuntaments contracten un grup o solista (siguin mediàtics o no) demanen com cantaran?
No, se suposa que es cantarà, no? Que menys. Quan un va al banc suposa que li donaran diners de veritat. Quan un va a un restaurant suposa que li cuinaran, etc
- És pot obligar a "fer directe"?
Es pot obligar a que un camarer t'atengui, a que un dissenyador et faci el disseny, etc...?
- És pot negociar el preu en funció de la professionalitat?
Al món capitalista desgraciadaemt es cobra pel que es genera. Com el Messi genera 80000 espectadors per partit cobra 7.5 milions d'euros a l'any. Com que un grup com nosaltres (Clau de Sol) concentra entre 100 i 200 persones per bolo doncs cobrem... bastant menys que el Messi. No es ni proporcional.