viernes, 31 de octubre de 2008

Prendre'ns el pèl

Ja tornem a ser en època de castanyada. La nostra tradició ens marca que hem de menjar castanyes, panallets, boniatos, fins aquí tot molt bé.
Però desde fa uns anys ens ha invadit tot el tema del "Halloween". Que una cultura exterior invaexi a l'autòctona d'un païs pot ser fins i tot comprensible: inmigracions, canvis d'experiències entre cultures, etc.
Ara bé: trobo molt lamentable que desde dos entitats catalanes certament potents es promocioni tan tot el tema de "Halloween" i pràcticament no fan esment de la nostra pròpia tradició.
Aquestes 2 entitats són Port Aventura i TV3.
Desde Port Aventura (La Caixa) no paren de promocionar tota la campanya de Hallowen (Quedi clar que m'encanten els parcs temàtics i jo mateix he anat al Halloween 2008.) Que els hi costaria, a més a més, difondre d'alguna manera la nostra castanyada? A ells poca cosa, i per a la cultura catalana significaria molt tenint en compte les xifres de visitans que mouen.
Tampoc és d'extranyar , ja que es rumoreja que la zona de la "Mediterrania" s'havia d'anomenar Catalunya però a última hora es va canviar.
I no cal recordar qui són la majoria de clients de La Caix. Son americans, potser?
Per altra banda a TV3, mitjançant el cor de la ciutat, no paren d'anomenar una festa Halloween amb disfresses que desenvolupen uns joves. També cal recordar qui es mira TV3 i "El cor"?
A partir d'aquí entrariem ja en una gran polèmica (un altra dia en parlaré) de com la Corporació (TV3, Catalunya Ràdio, etc) i bona part de la premsa tracta als artistes foranis o als artistes locals.
Però el que em queda clar es que aqui sobretot es practica el "ningú es profeta a la seva terra".

7 comentarios:

Què t'anava a dir dijo...

Jo no ho trobo bé. Si no treballem les nostres tradicions no crec que els yankees ens les promocionin a Ohio o Cincinati. Jo sóc pro panellet i pro vi dols que fan una barreja millor que les pelis de Woddy Allen.

Anónimo dijo...

Fins a cert punt, entenc la postura de Port Aventura, com a empresa privada que treu uns alts beneficis per montar tota la moguda de Halloween. No crec que el director del centre(que per cert, és català)canvii això per tenir tot el parc ple de castanyeres.

Del tema TV3 no opino perque no segueixo el Cor de la Ciutat, però el fet que ella sola tingui el mateix dèficit (que per suposat s´eixugarà amb diners dels catalans) que totes les altres televisions públiques autonòmiques juntes, no diu gaire al seu favor. I no serà perque no intenten ser eclèctics (Marina Rosell per l´11 de setembre i Halloween per la castanyada)

el Mèlich dijo...

Una servitud més de la globalització (90% de colonització anglosaxona).
Però avui toca això. Ja vindran les celebracions del nou any xinès.
El Papa Noël i l'avet de nadal, ja ens els hem fet nostres.
El caganer ja no el coneix ningú. I els reis?
No veus que la monarquia ve de rebaixes.No els agrada ni l'avort ni es gais ni l'eutanassia.
Salut i bona castanyada!!
J. Mèlich

Albert Recasens dijo...

Hola Candi, fixa-t'hi que en cap cas dic que a Port Aventura hagin de canviar lo del Halloween, no! Ja entenc el tema de l'empresa privada, etc! A mi m'ho diràs!
Però no els hi costaria gens afegir "algun element" de la tradició catalana dins del propi muntatge. Ens farien un gran bé!
Lo de la Marina Rossell se de bona tinta ,perquè conec el productor executiu, que a TV3 no els hi va costar ni un duro.

Josep Gonzalez dijo...

NO opinare perque podria ferir la sensibilitat dels asistens...
Namaste
Peri

Anónimo dijo...

Per sort a les escoles encara ensenyen la tradició de la castanyada i dels panallets, però també seria bo que els pares posessin un granet de sorra per conservar aquesta tradició. I si reca, seria bo que un lloc com port aventura digues alguna cosa, almenys oferir algunes "castanyes" als halowinerus!!

Josep Gonzalez dijo...

Tiu, ja t'has penjat i no has escrit res? En fi, dema marxo de terkk al Everest, quan torni a veure quines bones n'han passat a la vila regalada