jueves, 2 de abril de 2009

L'interpretació de la llei.

Curiós el concepte de legal. Segons el diccionari es defineix com "conforme a la llei". Fins aquí cap problema. Però fins a quin punt el que és legal és ètic? M'explico.
L'altra dia vaig llegir la següent notícia: "Fa temps que els agents vigilaven un bar situat al carrer President Companys on sospitaven que podien trobar-hi drogues. El passat divendres una quinzena d’agents van participar a l’operació en aquest establiment i van enxampar quatre persones en una timba de cartes."
Sense saber la quantitat que es jugaven la meva pregunta és: si aquests diners en comptes d'estar-se jugant sobre la taula s'estiguessin introduint a la màquina escurabutxaques hagués estat legal? Doncs si. I ètic? Doncs hi hauria diferents opinions. Però en tot cas la diferència entre un cas i l'altre és exclusivament la llei. La llei està per sobre (o per sota) de l'ètica. Dóna la sensació que la llei no ha estat elaborada per conscienciar a la gent que el joc amb diners no es convenient. La llei transmet la sensació que jugar està bé sempre i quan es paguin impostos.

Es similar al que em va passar fa un any amb un municipal de l'Arboç. Em va aturar per control rutinari i jo no portava el rebut de l'assegurança obligatòria a sobre però si que l'havia pagat. Després d'alliçonar-me que no estava bé no portar el rebut a sobre, que era il-legal, etc... va trigar menys d'un minut a comprobar via walky-talky que estava al corrent de pagament i em va perdonar la multa. Jo li vaig comentar que l'important era haver pagat i que tenint en compte que actualment era tan fàcil comprobar si un vehicle estava al corrent no tenia cap importància portar el rebut a sobre. L'agent em va contestar que era il-legal i que la llei és la llei. Doncs bé, ara sembla a ser que la llei ja permet circular sense el rebut a sobre. És a dir, fent exactament la mateixa acció fa un any era una persona incívica i ara ja no ho sóc. Que curiós.
Això em fa interpretar que els de la timba serien bones persones si haguesin pagat impostos de la partida o aquesta partida s'hagués fet en un casino.
L'argument de defensa d'aquests impostos acostuma a ser que van a parar a Sanitat. Però, no hi hauria una altra solució?
I vull deixar clar que no és una crítica a la Policia (van aplicar la llei vigent) ni a ningú en concret, sinó al l'esperit d'algunes lleis.

1 comentario:

Què t'anava a dir dijo...

La il·legalitat ve donada perquè l'Estat no es pot traure res. QUan trau algo en forma d'impost o algo ja és legal.