jueves, 18 de noviembre de 2010

En l'adéu d'un gran saxo: Ricard Roda


Aquest dimecres ens ha deixat, a l'edat de 79 anys, el gran saxofonista Ricard Roda (a la dreta de la fotografia acompanyat del genial pianista Francesc Burrull), víctima d'un infart. Extraordinari intèrpret i pedagog, Roda se'l pot considerar un dels grans del jazz i la música moderna de la història d'aquest païs.

M'agradaria destacar una anècdota significativa de la seva trajectòria. Quan era jovenet el van expulsar a ell i a un tal Tete Montoliu del Conservatori de Barcelona per... tocar jazz!

Tot i que d'aquest afer han passat més de 60 anys, actualment en alguns conservatoris encara hi ha ments retrògrades que veuen el jazz i la música moderna com una àrea simple i secundària.

Només cal comprobar com encara ara hi ha moltíssima més oferta pública d'ensenyament de música clàssica que de música moderna quan la demanda per a la moderna és proporcionalment inversa a nivell de concerts, discs, audicions o classes.

No oblidem que la Titulació Oficial de Jazz i Música Moderna fa tan sols 10 anys que és oficial. Quan temps fa que existeix la música moderna? Doncs 1 segle, és a dir que portem uns 90 anys de retard en respecte la realitat.

S'imagineu que encara avui l'informàtica no fos una carrera oficial? Doncs la música moderna és més antiga que el més vell dels ordinadors.

L'ensenyament de música moderna en aquest païs va ser iniciativa de mans privades (Taller de Músics i L'Aula de Jazz i Música Moderna) i actualment sort en tenim que aquestes i d'altres escoles privades ofereixin pla d'estudis modern, com, sense anar més lluny, l'escola Músics del Vendrell, una de les pioneres en aquest sentit a la província de Tarragona i en molts kilometres a la rodona.

No hay comentarios: