jueves, 29 de julio de 2010

Festa Major 2010

Abans d'escriure la meva valoració de la FM 2010 m'he rellegit la que vaig escriure tot just fa un any en repecte a la FM 2009.
La sorpresa ha estat al comprobar que el que vaig escriure l'any passat s'acosta molt amb aquest any, per lo bo i per lo dolent.

M'agrada insistir en que ser organitzador d'una festa tan influent en la vida dels vendrellencs com és la Festa Major no és gens fàcil: hi ha moltíssims condicionants que sovint passen deseparcebuts per la gent que ens ho mirem desde fora: condicionants horaris (trobar l'hora adequada per un acte, preveure durades, no sol.lapar actes, que les agendes dels implicats quadrin, etc.), condicionants logístics (ubicació i muntatge d'escenaris, escollir la plaça adequada, pressupostos d'infraestructures), condicionats polítics (intentar que un acte perjudiqui el menys possible a botiguers i restauració, seguir premises dels polítics, intentar que agradi al màxim de gent possible, etc) i condicionants econòmics (retallades de pressupostos). Tot plegat fa que organitzar una FM sigui un trencaclosques impossible.
Per tan no m'agrada criticar l'elecció d'un artista o un altra a pesar que em pugui agradar més o menys personalment.

Aquesta és la meva valoració:

EL MILLOR DE LA FM 2010:

- Els balls populars: quin canvi ha fet la cultura popular en aquesta vila en pocs anys. Felicitats a l'Embarcada per aquesta feina que ha situat la cultura popular i la FM del Vendrell al mapa i amb sèries aspiracions en un futur proper a ser una referència.

- Els Nens del Vendrell: quin 4 de 8 i quina actuació en general. Es nota una gran pujada de nivell de la colla.

- L'equip de so del botafoc: està molt bé no escatimar recursos en aquest sentit ja que realcen la qualitat dels grups que han d'actuar.

- El ball de Malcasats: exel-lent nivell interpretatiu i exel.lents guions.

- La gran participació de la gent del Vendrell i rodalies. Sembla que ja queda lluny aquella frase del "com és Festa major aprofitem (!) i marxem (!!!)"

EL PITJOR DE LA FM 2010:

- L'encesa del campanar. És un acte referent del Vendrell, que fa venir gent d'altres indrets i de totes les edats. És una pena que es baixi el nivell d'un acte tan popular.

- L'absència de moltes formacions vendrellenques que poden participar en la FM: al Vendrell tenim la sort de comptar amb molta gent que ni hi participa ni se'ls té en compte:
1) grup d'habaneres
2) la big-band, l'orquestra i els conjunts de Músics
3) nombroses formacions de rock
4) grups de versions
5) diferents formacions de l'EMMPAC

- L'absència total de qualsevol manifestació de jazz. Recordem que el jazz és la base de qualsevol estil de música moderna.

- Escassa aposta pel teatre.

- Poca programació per a la gent gran: tan sols 2 dies de ball mentre la gent jove ha tingut 5 dies de diferents opcions.

A pesar de tot hem de tenir en compte que la FM del Vendrell fa uns anys que és de les festes que a nivell de programació fa patxoca, molt per sobre d'altres poblacions que mantenen la fama però que ja estan per sota del Vendrell.

Moltes felicitats a qui ho ha fet possible.

3 comentarios:

Què t'anava a dir dijo...

si, a part de coses puntuals, la comissió ha estat al peu del canó i tot i les dificultats ha sortit prou lluida. felicitats a la comissió i esperem que l'any que ve sigui com a mínim igual. esperem..

adrià dijo...

Albert,
estic molt d'acord amb tu.
Fa temps que penso que davant la crisi, el millor seria un festival remember (BOXO, PELUTS, FLORETES...) el dia del gos. També trobo a faltar jazz i música d'aprop...

Josep Manel Laliga dijo...

Castells i la recuperació dels balls tradicionals (que ja fa anys que dura), per mi ha estat el millor.
Coincideixo també amb la manca d'apòsta pel teatre.
La resta de la Festa correcta tal i com està el panorama económic...